Local Food

Champagne gastronomy is rich, authentic and varied: all to delight your taste buds! 

Salties specialities:

You will find a wide choice of Champagne specialties on your platesome should be more familiar than othershoweverthey are just delicious. On the menuyou will find:

  • Andouillettes AAAAA ;
  • La potée champenoise;
  • La choucroute de Brienne;  
  • Le brochet au champagne; 
  • Les pieds de cochon à la Sainte-Ménehould;
  • Le boudin blanc de Rethel;
  • Le jambon de Reims;
  • Le lapin farci à l’Ardennaise;
  • La poularde pochée à la Champenoise ;
  • Le perdreau braisé aux lentillons Champenois;
  • Le ris de veau à la Rémoise;
  • Le coq au vin de Bouzy.

Et pour accompagner vos plats, laissez-vous séduire par le lentillon de Champagne, les asperges de Champagne ou la truffe de Champagne, plus communément appelée la truffe de Bourgogne, le diamant gris ou la truffe d’automne. Dotée d’une grande finesse, cette truffe aux arômes de noisettes et de champignons de sous-bois est un véritable délice ! Avant d’attaquer le dessert, nous vous proposons des fromages 100 % champenois : le Saint-Florentin, le soumaintrain, le chaource, le cendré au champagne et le langres.

Desserts and sweet specialities:

Notice to the most greedy among you, in terms of pastries, we have something to amaze your taste buds! Finish your meal with a piece of champagne cake or mollet des Ardennes cake. If you are crazy about pies, let you seduced by the plum pie from Nobertes or the pie au quemeu. For your cravings, discover the famous biscuit rose de Reims, chocolate champagne corks or even the rigognon.

Wines and spirits:

Who says côte des Bar, says champagne! This prestigious wine, synonymous with celebrations and great moments of happiness, is produced in the heart of our department. Ratafia is a typically Champagne liqueur, this aperitif drink is made from champagne marc. Also discover the Prunelle de Troyes, a liqueur made from sloe stones, cider from the Pays d’Othe, made with dawn apples and craft beers.

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